Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή
Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από 85 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ και σήμερα διοργανώνονται συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σύσσωμη την αντιπολίτευση και επιχειρεί να χαράξει μία γραμμή άμυνας απέναντι στα καταιγιστικά πυρά που δέχεται.
Σήμερα θα μιλήσει εκ νέου στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αναφερθεί στην τραγωδία των Τεμπών και στους χειρισμούς που έγιναν. Είναι δεδομένο πως οι πολίτες ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και οι «γαλάζιοι» καλούνται να δείξουν πως έλαβαν το ηχηρό μήνυμα των συλλαλητηρίων.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες πως ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα «fake news» αλλά παράλληλα θα εστιάσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Μία πρόγευση έδωσε την Τετάρτη στην ομιλία του στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα τρέξουν στους σιδηροδρόμους αλλά και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (θέμα που θα τεθεί στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση).
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα και στη θέση της χώρας μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό. Θα τονίσει δε την ανάγκη για σταθερότητα, υπογραμμίζοντας εμφατικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει την πρότασή του για την επόμενη μέρα. Ωστόσο θα θέσει τα πολιτικά διλήμματα που υπάρχουν και απευθυνόμενος στα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας θα μιλήσει εκ νέου για «ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων». Θα επισημάνει πως δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση και θα μιλήσει ξανά για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.
Σφοδρή σύγκρουση για «mail Τριαντόπουλου»
Στην κυβέρνηση αναμένουν νέα επίθεση από την αντιπολίτευση και ήδη χθες οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» που κάνει αναφορά σε e-mail του Χ. Τριαντόπουλου προς τους υπουργούς Ακη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλα πρόσωπα. Το συγκεκριμένο e-mail, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκαλύπτει το συντονιστικό ρόλο του κ. Τριαντοπούλου στη «συλλογή και αποκατάσταση/ διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος» και επιβεβαιώνει τη συμμετοχή σε κρίσιμες συσκέψεις.
Το θέμα προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και κυριάρχησε στις πολιτικές κόντρες στη Βουλή, ενώ θεωρείται δεδομένο πως νέο κύκλο ερωτημάτων θα θέσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί. Και μένει να φανεί πώς θα απαντήσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η κυβέρνηση.
Να επισημανθεί εδώ πως χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν «το μήνυμα του κ. Τριαντόπουλου ήταν μία τυπική ενημέρωση, αμιγώς οικονομικού περιεχομένου, που αφορούσε αποκλειστικά την κάλυψη δαπανών για τη στήριξη συγγενών των θυμάτων και τη παροχή πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της πολιτείας, όπως συμβαίνει μετά από κάθε δυστύχημα ή καταστροφή…». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως «από πουθενά δεν προκύπτει κάποιος συντονιστικός ρόλος του κ. Τριαντόπουλου ή οποιαδήποτε εντολή» και σημείωναν πως «οι επιχειρησιακές αποφάσεις για την απομάκρυνση βαγονιών είχαν ληφθεί πριν ο κ. Τριαντόπουλος μεταβεί στην περιοχή».
Τι θα κάνει ο Σαμάρας
Στη Βουλή πρόκειται να μιλήσει σήμερα το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα αναφερθεί στην τραγωδία των Τεμπών αλλά παράλληλα αναμένεται να ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας (σημείωση: απείχε και από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο).
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, λέγοντας πως «από μία ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως δεν απειλήθηκε πριν ένα μήνα». Μάλιστα είχε σημειώσει αιχμηρά για την κυβέρνηση πως «δεν νοείται να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν» και ανέφερε «για όνομα του Θεού. Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα»
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Υπάρχουν απειλές ασφαλείας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο»
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής
Τη συνολική εξέταση του θέματος της άμυνας στην Ευρώπη έθεσε ως βασικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό η συζήτηση για τους αμυντικούς τομείς να περιορίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αφού υπάρχουν απειλές ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων της ΕΕ έχουν φτάσει».
«Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την οικονομική ευελιξία»
Ο πρωθυπουργός στρέφοντας το βλέμμα του στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, σημείωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί η Ελλάδα προσπάθησε καιρό να πείσει για αυτό που έχουμε φτάσει σήμερα. Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την οικονομική ευελιξία».
«Σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο θα συζητήσουμε καταρχάς τις προτάσεις που έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε ως ΕΕ την αποτρεπτική μας δυνατότητα», επεσήμανε.
«Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετες πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών και σήμερα, αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην ισχύ. Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον».
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
Οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει. Σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο θα συζητήσουμε καταρχάς τις προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, την αποτρεπτική μας δυνατότητα.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι η Ελλάδα αλλά και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε για πολύ καιρό προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι αυτό το οποίο ξεκινάει σήμερα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.
Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν.
Και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγο να ξοδέψουν περισσότερο, να επιβραβεύσει αυτούς οι οποίοι ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση. Αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών, και σήμερα αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στους κρίσιμους καιρούς στους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να εμπλέξουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το νέο σχήμα μιας διατηρήσιμης ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται, πρώτα και πάνω από όλα, στην ισχύ.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε την επόμενη μέρα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας και σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον.