«Ξαναζυγίζεται» το πακέτο της ΔΕΘ μετά τους δασμούς Τραμπ: Τα σίγουρα μέτρα και οι παροχές σε… αναμονή

Ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και επομένως μια σειρά αποφάσεων θα λαμβάνονται σταδιακά

 

Ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και επομένως μια σειρά αποφάσεων θα λαμβάνονται σταδιακά. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία μένει να φανεί ποια στάση θα ακολουθήσει η Ε.Ε., ενώ στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

 

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό δεν θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το «καλάθι» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια μέτρα έχουν κλειδώσει αλλά ταυτόχρονα κάποιες άλλες παρεμβάσεις είναι υπό εξέταση, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. Άλλωστε από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εστιάζουν στη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για να απευθυνθούν σε ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες.

 

Δεδομένο βέβαια είναι πως η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα γεμάτο «καλάθι» στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της με την μεσαία τάξη (η οποία σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στην εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023). Το πακέτο αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και μειώσεις φόρου (η έκταση αυτών των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα). Πάντως από το Μαξίμου έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η εποχή του «δωσ/τα όλα» έχει τελειώσει και οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν, θα πρέπει να είναι κοστολογημένες.

 

Στιγμιότυπο από υπουργικό συμβούλιο/Eurokinissi

 

Στο φορολογικό πεδίο το μέτρο που έχει κερδίσει έδαφος είναι να υπάρξουν μειώσεις στα μεσαία φορολογικά κλιμάκια (που αφορούν εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ). Την ίδια στιγμή «ζυγίζεται» το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στη φορολογία που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ εξετάζεται αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ. Για τα δύο αυτά μέτρα οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

 

Στο πεδίο των συντάξεων αυτή τη στιγμή τρία είναι τα βασικά σενάρια: Το πρώτο σενάριο είναι να επισπευσθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ή να υπάρξει ένα σημαντικό «κούρεμά» της. Το δεύτερο σενάριο είναι να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους (για παράδειγμα σε όσους παίρνουν μέχρι 800 ευρώ). Το τρίτο σενάριο είναι να δοθεί ένα επιπλέον ποσό τα Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους (αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να «φουντώσει» σε αυτή τη συγκυρία τη συζήτηση για τη 13η σύνταξη)

 

Στο κρίσιμο θέμα των μισθών από την κυβέρνηση κλείνουν τη συζήτηση για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα αυτό το μήνα μπήκε σε εφαρμογή η αύξηση του κατωτάτου μισθού, που πήγε στα 880 ευρώ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει και στη Θεσσαλονίκη πως ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ, ενώ από την κυβέρνηση εστιάζουν και στο θέμα της ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα κλειδωμένη θεωρείται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2027 (το ψαλίδι πιθανότατα θα είναι μισή ποσοστιαία μονάδα).

 

Τέλος στο «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να μπει και η χορήγηση αυξήσεων στα σώματα ασφαλείας (πρόσφατα υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων). Υπενθυμίζεται πως αυτό ήταν ένα θέμα που προκάλεσε εσωκομματική … αναταραχή, καθώς τη σχετική συζήτηση άνοιξαν δύο υπουργοί (ο Β. Κικίλιας και ο Αδ. Γεωργιάδης) και 17 βουλευτές της Ν.Δ.

 

Πως θα κινηθεί η Αθήνα μετά τους δασμούς Τραμπ

 

Μια αναλυτική συζήτηση για τα νέα δεδομένα στην οικονομία μετά τους δασμούς Τραμπ έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Να επισημανθεί εδώ πως η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη και είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως θα μπορούσε να αναζητηθεί μια λύση για προϊόντα που θεωρούνται «μοναδικά» (όπως οι ελιές και η φέτα) και τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή της Αμερικής. Παράλληλα αναμένονται και οι οριστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για το θέμα, καθώς πρέπει να υπάρξει ενιαίος βηματισμός.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ