Υπέροχα Νέα! Ζουν και πληθαίνουν καθημερινά τα δελφίνια στην Αλόνησσο!

Σε παράδεισο για τα δελφίνια μετατρέπεται η Αλόννησος, όπου χάρη στο πρόγραμμα προστασίας της MOm παρατηρείται πρωτοφανής αύξηση στον πληθυσμό των συμπαθέστατων θηλαστικών.

 

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Μεσόγειο όπου καταγράφεται ανησυχητική, καθοδική πληθυσμιακή τάση, το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου παρουσίασε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία στο 14ο διεθνές συνέδριο για την οικολογία και ζωογεωγραφία της Ελλάδας και των γειτονικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Γλυκερίας Υδραίου στον Ταχυδρόμο, η MOm ξεκίνησε το 2013 ένα σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα παρακολούθησης των δελφινιών στην περιοχή του Πάρκου με την διεθνή επωνυμία Northern Aegean Dolphin Project (NADP).
Από τότε και μέχρι σήμερα, με την συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο και υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της MOm, κάθε καλοκαίρι, το ερευνητικό σκάφος IFAW-Οδύσσεια οργώνει τις θάλασσες του ΕΘΠΑΒΣ με σκοπό να καταγραφεί η παρουσία και η συμπεριφορά δελφινιών και φαλαινών καθώς και να φωτο – ταυτοποιηθούν άτομα ώστε να παρακολουθηθούν οι κινήσεις τους.

 

Επιστημονικά Αποτελέσματα

 

Τα επιστημονικά αποτελέσματα των ερευνών μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει την εξαιρετική σημαντικότητα της περιοχής για τους πληθυσμούς τριών ειδών δελφινιών, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η αύξηση του αριθμού των δελφινιών οφείλεται στον έλεγχο της αλιείας στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα αφρόψαρα που τρώνε τα δελφίνια. Αντιθέτως στο Ιόνιο, για παράδειγμα, η υπεραλίευση των ψαριών αυτών οδήγησε σε δραματική μείωση του πληθυσμού των δελφινιών.

 

Προφίλ του πάρκου

 

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Eίναι Μέλος του MedPAN (Network of Marine Protected Areas in the Mediterranean) και και ο Φορέας Διαχείρισής του, που ιδρύθηκε το 2003, χρηματοδοτείτα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και είναι υπεύθυνος, για την προετοιμασία και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης αποτελείται από δέκα (10) μέλη, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, τοπικών επαγγελματικών ενώσεων και μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων με Πρόεδρο απο τον Ιούνιο του 2010 τον κ. Στέφανο Παρασκευόπουλο, Καθηγητή Οικολογίας και Αγωγής στην Προστασία του Περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

 

Οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκινούν από τις αρχές του 1970 και η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus)  και των βιότοπών της εκδόθηκε το  1986. Ακολούθησαν Υπουργικές αποφάσεις με τον ίδιο στόχο και, τελικά, το 1992 , η περιοχή ανακηρύχθηκε «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο». Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα από τη δράση του Φορέα, που εδρεύει στην Αλόννησο, είναι εμφανή χάρη στο επιστημονικό και το τεχνικό προσωπικό που εργάζονται από το 2007, οπότε και άρχισαν να εφαρμόζονται προγράμματα φύλαξης, έρευνας και ευαισθητοποίησης του κοινού και ξεκίνησε η προετοιμασία του πενταετούς Διαχειριστικού Σχεδίου του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ.

 

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

 

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

 

Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

 

 

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.

 

Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας

 

Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο. Το Κέντρο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το “σπίτι”, κατά κύριο λόγο, για τα ορφανά φωκάκια.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ