Κατατέθηκε σήμερα και επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία για την υπόθεση των Τεμπών που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Mεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.
Πρόκειται για μία δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία πρέπει διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η δικογραφία επισήμως πλέον έφτασε στη Βουλή. Από εκεί και πέρα θα μπορούν οι βουλευτές να ενημερώνονται, αλλά επειδή είναι τεράστιο το υλικό με χιλιάδες στοιχεία και σελίδες, θα υπάρξει ηλεκτρονική ενημέρωση.
Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, «κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες από κανέναν. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμη και αν η δικογραφία ήταν χιλιάδων σελίδων η πρόσβαση δινόταν κάθε φορά σε έναν εκπρόσωπο από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα για να λάβουν γνώση».
Βουλή: Η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη και τα επόμενα βήματα
Ήδη υπάρχει ένα γραφείο έτοιμο, στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου υπάρχουν δέκα υπολογιστές, για τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Εκεί θα μπορέσουν να ενημερώνονται 20 βουλευτές τη φορά. Υπάρχουν δύο θέσεις μπροστά από κάθε υπολογιστή και αυτό θα γίνει γιατί υπήρχε φόβος ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα υπήρχαν και ουρές εάν ακολουθούσαν το παλιό σύστημα με το χαρτί.
Δεν μπορούν οι βουλευτές οι οποίοι θα ενημερώνονται να φωτογραφίζουν το υλικό αυτό, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας, μπορούν όμως να κρατούν σημειώσεις.
Από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.
Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές και να αναφέρει με σαφήνεια τα αδικήματα και τις σχετικές νομικές παραβάσεις. Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες και μπορεί να ζητηθεί γνωμοδότηση από τριμελές συμβούλιο.
Επισημαίνεται ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα για τον Χρήστο Σπίρτζη έχουν παραγραφεί.
Τέμπη: Το πόρισμα της προηγούμενης Εξεταστικής και το ενδεχόμενο νέας προανακριτικής
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν το περιεχόμενο του εισαγγελικού αιτήματος και η διατύπωση των κατηγοριών στην πρόταση των κομμάτων, καθώς από τη θεμελίωση των ενδείξεων θα εξαρτηθεί και η στάση της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια.
Αναφορικά με τη «Σύμβαση 717» για την ηλεκτροκίνηση στους σιδηροδρόμους, υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει προηγούμενο πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής και ότι προηγούμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή είχε απορριφθεί.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης για τα ίδια πρόσωπα και για τα ίδια περιστατικά εφόσον μια προηγούμενη έχει απορριφθεί.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι χειρισμοί που θα γίνουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και της Νέας Αριστεράς, θα παίξουν τον δικό τους ρόλο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδίως από την στιγμή που θα θελήσουν να ψηφίσουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις για τα αδικήματα που προκύπτουν.
Τέμπη: Το «μοντέλο Τριαντόπουλου»
Παρά τη δυσκολία, εκτιμάται ότι λόγω της πολιτικής συγκυρίας και της δέσμευσης για «όλα στο φως», η αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία δύσκολα θα μπορέσει να απορρίψει αίτημα για Προανακριτική. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιθανότατα θα προκρίνει την παραπομπή των υποθέσεων απευθείας στη Δικαιοσύνη, όπως συνέβη στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου.