Το άγνωστο μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Ελλάδα

 

Ένα στολίδι της Ορθοδοξίας

 

Σε μια γωνιά της Ελλάδας υπάρχει μια εκκλησία που έχει κάτι ιδιαίτερο και την κάνει να ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Μια εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε το 900 μ.Χ. Βρίσκεται στην Πάτρα και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, Ο λόγος για τον επιβλητικό ναό του Παντοκράτορα ο οποίος θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας. Αν βρεθείς στην περιοχή, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αυτή την εκκλησία.

 

Το μικρό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Ελλάδα

 

Μπορεί να έχεις βρεθεί στην Πάτρα και να έχεις περάσει ακόμη και απ' έξω από την συγκεκριμένη εκκλησία αλλά να μην γνωρίζεις αυτή τη λεπτομέρεια για την κατασκευή της. Ότι δηλαδή αποτελεί μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας. Ο Ναός του Παντοκράτορα Πατρών έχει χτιστεί, στην πραγματικότητα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Αποτελεί τον πρώτο καθεδρικό ναό της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού.

 

Έχει, όπως και η Αγία Σοφία όμορφους και εντυπωσιακούς τρούλους οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι.

 

Στο εσωτερικό του μπορείς να θαυμάσεις έναν υπέροχο διάκοσμο με τοιχογραφίες. Μπορεί να μην διαθέτει, λοιπόν, το μέγεθος της Αγίας Σοφίας αλλά η τεχνοτροπία και ο ρυθμός της εκκλησίας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Ναό του Παντοκράτορα

 

  • Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί και το αποκαλούσαν Κιουρσούμ τζαμί.
  • Το 1828 η εκκλησιά του Παντοκράτορα είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Χρησιμοποιούταν για τους στρατιώτες του Μεζόν. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην αρχική του κατάσταση αποτελώντας πλέον ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή.
  • Από το μολύβι των τρούλων της εκκλησίας είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες σφαίρες που έριξαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Με αυτό τον τρόπο είχε συμβάλλει η εκκλησία στον αγώνα για την απελευθέρωση.
  • Πίσω από τον Ναό του Παντοκράτορα υπάρχει μια μουριά της οποίας η ηλικία υπολογίζεται στα περίπου 500 χρόνια.

 

 

Όταν βρεθείς στην Πάτρα, οργάνωσε μια επίσκεψη για να δεις την άγνωστη σε πολλούς εκκλησία από κοντά.

 

Τουρκία: Δημιουργήθηκε ψηφιακό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας σε περίπτωση κατάρρευσης

 

Η δακρύζουσα κολώνα και τα θαύματα της Αγιά Σοφιάς! - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

 

Την πλήρη ψηφιακή απεικόνιση της Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ολιστικής καταγραφής» του μνημείου ολοκλήρωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT Haber.

 

Στο πλαίσιο του έργου, που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινοφελών Ιδρυμάτων) το 2022, σαρώθηκε σε υψηλή ανάλυση η Αγία Σοφία, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό δίδυμο κτήριο και αρχειοθετήθηκε.

 

Ακόμη και αν η Αγία Σοφία καταρρεύσει εντελώς σε έναν πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του TRT Haber.

 

Ο Σενγκιούλ Κοντζάγκιουλ, επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Κατασκευών της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων δήλωσε ότι «δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό δίδυμο με τις πιο πρόσφατες τεχνικές σάρωσης. Δημιουργήθηκε ένα έργο που θα επιτρέψει την ακριβή κατασκευή του σε περίπτωση οποιασδήποτε φθοράς στη δομή ή ζημιάς σε πιθανό σεισμό, πυρκαγιά ή καταστροφή».