Αλλάζουν τίτλο μετά από 81 χρόνια στο βιβλίο της Α.Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι» γιατί το θεώρησαν… ρατσιστικό!

Το μπεστ σέλερ της Αγκάθα Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι» θα αλλάξει όνομα, 81 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

 

Το αστυνομικό μυθιστόρημα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο εμπορικών βιβλίων όλων των εποχών, δεν θα τιτλοφορείται πλέον έτσι, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας απαίτησης να εξαλειφθούν οι ρατσιστικές αναφορές από έργα της λογοτεχνίας, μνημεία και φιλμ στον κινηματογράφο.

 

Έπειτα από απόφαση του δισέγγονου της συγγραφέας, Τζέιμς Πρίτσαρντ, το βιβλίο θα ονομάζεται πλέον... «Ήταν δέκα».

 

«Όταν γράφτηκε το βιβλίο οι γλωσσικές εκφράσεις ήταν διαφορετικές και χρησιμοποιούνταν λέξεις που σήμερα έχουν ξεχαστεί», εξήγησε ο δισέγγονος της Αγγλίδας συγγραφέας.

 

Όπως πρόσθεσε: «Η γνώμη μου είναι πως η Αγκάθα Κρίστι ήταν εκεί, πέραν των υπολοίπων, για να υπηρετήσει τη διαφορετικότητα και δεν θα ήθελε να πληγωθεί κανείς από κάποια φράση της. Σήμερα, ευτυχώς μπορούμε να διαφοροποιηθούμε χωρίς να προδώσουμε το έργο και μένοντας αποδεκτοί για όλους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε όρους που ρισκάρουν να πληγώσουν. Αυτή είναι η συμπεριφορά που πρέπει να κρατήσουμε για το 2020».

 

Το βιβλίο «Δέκα Μικροί Νέγροι» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1939 και σύμφωνα με την Αγκάθα Κρίστι ήταν το μυθιστόρημα που τη δυσκόλεψε περισσότερο. Η αμερικανική έκδοσή του, το 1940, κυκλοφόρησε με το διαφοροποιημένο τίτλο «Και ύστερα δεν έμεινε κανείς», ενώ και στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε αργότερα επίσης με αλλαγμένο τίτλο.

 

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι και το δημοφιλέστερο στο είδος του όλων των εποχών, καθώς έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι, επίσης, ένα από τα εμπορικότερα βιβλία όλων των εποχών και συγκεκριμένα κατατάσσεται ως το έκτο κατά σειρά βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις.