Αλλοδαπές εταιρίες σε συζύγους πολιτικών με τροπολογία… της νύχτας

Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε “στα μουλωχτά” σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατοχή αλλοδαπών εταιριών από συζύγους πολιτικών.

 

“Πράσινο φως” σε συζύγους και συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων ώστε να μπορούν να έχουν εταιρίες (ή συμμετοχή σε εταιρίες) του εξωτερικού “ανάβει” τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή.

 

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών και υπογράφεται (μεταξύ άλλων) από τους υπουργούς Οικονομίας Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Εντυπωσιάζει μάλιστα πως το επίμαχο άρθρο βρίσκεται στην …μέση της “νυχτερινής” τροπολογίας μεταξύ άσχετων μεταξύ τους ρυθμίσεων.

 

Με την διάταξη αυτή τροποποιείται η βασική νομοθεσία περί «Πόθεν Έσχες», δηλαδή ο νόμος 3213/2003 αλλά και η διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή προέβλεπε οριζόντια απαγόρευση στους συζύγους των πολιτικών προσώπων από την συμμετοχή τους σε αλλοδαπές εταιρίες.

 

Πλέον αυτό αλλάζει: Επιτρέπεται η συμμετοχή συζύγων σε κάθε εταιρία του εξωτερικού με μόνη εξαίρεση αυτές που εδρεύουν σε μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη, δηλαδή στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους». Δίχως όμως να καταγράφεται κάποια πρόνοια ώστε οι εταιρίες σε συνεργάσιμα φορολογικά κράτη να μην σχετίζονται με εταιρίες σε …μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση συνεπειών της νομοθετικής ρύθμισης στόχος είναι «η εξασφάλιση δίκαιης ισορροπίας ως προς τους αναγκαίους και αναλογικούς περιορισμούς επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα».

 

Στην εισηγητική έκθεση γίνεται λόγος για «περιορισμό οικονομικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνεται κατά Σύνταγμα και ενωσιακό δίκαιο» τονίζοντας πως το ζήτημα «χρήζει εξορθολογισμού».

 

Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους συζύγους πολιτικών προσώπων «τα ανωτέρω πρόσωπα που απλώς τυγχάνει να συνδέονται προσωπικά με πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν επιλέξει τα ίδια μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα. Κρίνεται, συνεπώς, αναλογικότερο να απαγορεύεται να συμμετέχουν όχι σε κάθε εταιρεία που εδρεύει εξωτερικό, αλλά μόνο σε όσες εταιρείες έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), και εκείνη των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά».

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ