Εκλογές 2019: Ο αόρατος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ

Τρεις ημέρες πριν οι κάλπες αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τα κομματικά επιτελεία στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ κάνουν αγώνα δρόμου για να κινητοποιήσουν, με όποιον τρόπο μπορούν, τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν. Η αποχή είναι ο χειρότερος εχθρός και φαίνεται ότι και σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί.

 

 

Οι ενδείξεις που έχουν οι επιτελείς των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η αποχή θα κινηθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές ίσως και μεγαλύτερη, εξαιτίας ορισμένων αντικειμενικών λόγων.

 

 

Πρώτο και κύριο είναι ότι οι εκλογές διεξάγονται στην καρδιά του καλοκαιριού και ως εκ τούτου, πολλοί από τους ψηφοφόρους δύσκολα θα αφήσουν το «γάμο να πάνε για πουρνάρια». Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον τουρισμό, πολύ δύσκολα οι άνθρωποι αυτοί θα αφήσουν τις εργασίες τους να πάνε να ψηφίσουν όταν μάλιστα πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετική πόλη.

 

 

Το καλοκαίρι δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην εκλογική διαδικασία καθώς περίπου 450 χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού και σε άλλα επαγγέλματα πολύ δύσκολα θα πάρουν άδεια εκείνη την ημέρα και όχι μόνο για να ταξιδέψουν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την περιοχή που εργάζεται για τη καλοκαιρινή σαιζόν. Επομένως ήδη υπάρχει μείον μια κατηγορία εργαζομένων που ως ψηφοφόροι δύσκολα θα ασκήσουν το δικαίωμά τους ή τουλάχιστον κάποιοι από τις 450 χιλιάδες μόνο θα μπορέσουν να φύγουν από την εργασία τους.

 

 

Επίσης, άλλες ενδείξεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ύψος της αποχής είναι ότι στην συγκεκριμένη σελίδα του ΥΠΕΣ «Μάθε που ψηφίζεις» δεν έχει υψηλή επισκεψιμότητα καθώς επίσης και το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου δεν «χτυπάει» όπως κτυπούσε ασταμάτητα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 

Μάλιστα, λόγω του ότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε μόνο μία κάλπη και όχι πέντε όπως στις 26 Μάϊου, τα εκλογικά τμήματα έχουν αναπροσαρμοστεί και λογικά θα έπρεπε ο κόσμος να καλεί ή να μπαίνει στη σελίδα του ΥΠΕΣ για να πληροφορηθεί πού ακριβώς θα ψηφίσει. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κινητικότητα από τους ψηφοφόρους για να μάθουν που ψηφίζουν δείχνει και την αδιαφορία που υπάρχει.

 

 

Το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, υπενθυμίζει στους εκλογείς ότι, λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων που είναι αναγκαία για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, αλλάζει η κατανομή των εκλογέων σε αυτά.

 

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, συνιστάται προς τους εκλογείς να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην ειδική εφαρμογή « Μάθε που ψηφίζεις» θα πρέπει να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, ώστε να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την  Κυριακή.

 

 

Επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

 

 

Ποιον εξυπηρετεί η αποχή

 

 

Ο κίνδυνος της μεγάλης αποχής δεν εξυπηρετεί κανέναν πολιτικό αρχηγό, απλά βοηθάει το πρώτο κόμμα όταν το δεύτερο μπορεί να έχει ρίξει «λευκή πετσέτα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαφορά είναι μικρή από την Νέα Δημοκρατία και μπορεί να υπάρξει ανατροπή, τότε ασφαλώς θα το «πάλευε» και επομένως θα κινητοποιούσε στελέχη και κομματικό μηχανισμό για να μην είναι αυξημένη η αποχή.

 

 

Το κλειδί των εκλογών, πάντως, θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων αφού σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για την τηλεόραση του Οpen κινείται στο 11,8% αλλά η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ κινείται στο 9,7 % επί των εγκύρων.

 

 

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις αν όχι όλες δείχνουν την ίδια τάση του εκλογικού σώματος σε ότι αφορά τη διαφορά. Στο θέμα της συσπείρωσης των δύο κομμάτων που σχετίζεται και με την συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές,  φαίνεται ότι υπάρχει ισοπαλία συγκεντρώνοντας στην ίδια δημοσκόπηση περίπου 91%.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ