ΕΥΔΑΠ : Ανακοίνωσε ότι έρχονται αυξήσεις στην τιμή του νερού

Αναμένει τον υπολογισμό της ΡΑΑΕΥ για το επιτρεπόμενο έσοδο της εταιρείας από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια

 

Έτοιμη να ανακοινώσει αυξήσεις στην τιμή του νερού είναι η ΕΥΔΑΠ όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά στοιχεία του 2024, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,3%  σε σχέση με το 2023 και παράλληλα αύξηση εσόδων από το νερό κατά 7,3% και αύξηση κατά 9% του λειτουργικού κόστους.

 

Η ΕΥΔΑΠ στην ανακοίνωση και όσον αφορά στην αύξηση της τιμής του νερού αναφέρει ότι «η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των στοιχείων από την ΡΑΑΕΥ ώστε να υπολογιστεί το επιτρεπόμενο έσοδο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια».

 

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή της ΡΑΑΕΥ στην κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού προκύπτει από την ΚΥΑ (Ν. 5438/2024) «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024.

 

Όμως, η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πλήθος φορέων, τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ αλλά και πολίτες. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ πραγματοποιήθηκε στον Φεβρουάριο και επίκειται η έκδοση της απόφασης. 

 

Όσον αφορά στον κίνδυνο λειψυδρίας, η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι κατά το 2024 «η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες».

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, εάν συνεχιστούν οι ίδιες κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες της προηγούμενης τριετίας και το Δημόσιο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ δεν προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις και ενέργειες «τεκμαίρεται ότι τα αποθέματα στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική θα διαρκέσουν έως το τέλος της υδρολογικής περιόδου 2026-2027».

 

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης είχε προαναγγείλει τόσο αύξηση στην τιμή του νερού όσο και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση στο πλαίσιο εκείνων που είχαν ληφθεί το 1993 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία για τα αποθέματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ