Σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών προχωρά η κυβέρνηση, εστιάζοντας στο γεγονός πως η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στη διεθνή σκηνή
Σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών προχωρά η κυβέρνηση, εστιάζοντας στο γεγονός πως η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στη διεθνή σκηνή. Σήμερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ολομέλειας του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων). Επί τάπητος θα τεθούν οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές, έργα συνδεσιμότητας, η ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector), η άμυνα και η ασφάλεια κ.α. Θέμα που επίσης θα συζητηθεί είναι το μεταναστευτικό και υπενθυμίζεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του Καϊρου στη συγκράτηση των ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών «αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας». Μάλιστα αυτό γίνεται σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Στη συνάντηση πρόκειται να συζητηθούν και οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Να επισημανθεί ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου. Και περίπου πριν από ένα χρόνο -τον Μάρτιο του 2024 - ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου.
Τα «ραντεβού» με ενεργειακό άρωμα
Όπως ήδη αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector). Από την Αθήνα ξεδιπλώνεται μια σειρά πρωτοβουλιών σε θέματα που σχετίζονται με τα ενεργειακά, ενώ κινητικότητα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.
Να επισημανθεί εδώ πως πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κ. Νετανιάχου αναφέρεται πως η συμφωνία για το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας (IMEC) που συνδέει τις δύο χώρες- και, στο μέλλον, θα συνδέει την Κύπρο με την Ευρώπη – θα υπογραφεί φέτος.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για τη δεύτερη φάση της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών ήταν εξαρχής μέσα στον σχεδιασμό, άρα, δεν είναι κάτι που αλλάζει τον σχεδιασμό. «Η δική μας πεποίθηση είναι ότι οι διασυνδέσεις γενικά, είτε πρόκειται για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, είτε πρόκειται για διασυνδέσεις επικοινωνιών και δεδομένων, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Θα συνεχιστεί το έργο» υπογράμμισε.
Στο μεταξύ να σημειωθεί πως στο Τέξας θα μεταβούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνη Στεφάτο. Στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν μια σειρά κρίσιμων ραντεβού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.
Τι θα γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- ώστε οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις- θέλει η Αθήνα. Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση όπως φάνηκε από την σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Με ενδιαφέρον αναμένεται και πως θα επιλέξει να τοποθετεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος να σημειωθεί πως πριν από δύο μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.
Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στα μέσα του μήνα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Από την Αθήνα θέλουν να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία, ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως μπορεί η συζήτηση να περάσει στη λεγόμενη βαριά ατζέντα. Όσον αφορά στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών , το οποίο τους τελευταίους μήνες πάει όλο και πιο πίσω, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες πως θα γίνει το καλοκαίρι.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη