ΛΑΡΚΟ: Το κυβερνητικό σχέδιο πίσω από την «ομηρία» των εργαζομένων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο πεθερός του Γεραπετρίτη...

Τον δικό τους «Γολγοθά» συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι περίπου 850 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όχι μόνο το φάσμα της ανεργίας αλλά και του «ξεσπιτώματος» με δεδομένο πως θα αναγκαστούν να αφήσουν άρον-άρον τα σπίτια τους στον οικισμό της επιχείρησης στην Λάρυμνα.


 

Η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου μπορεί να έδωσε μια νέα μικρή «ανάσα» καθώς προβλέπει την απασχόληση όλων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε ορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους, όμως τα δεδομένα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.

 

Η προσφυγή στο ΣτΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο πεθερός του Γεραπετρίτη

 

Αυτές φαίνεται πως έχουν στο επίκεντρο την παραχώρηση της επιχείρησης στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να είναι τόσο απλό. Κι αυτό γιατί η ιρλανδική εταιρεία CMI, η οποία είχε επίσης καταθέσει φάκελο ως υποψήφια επενδύτρια, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης των συναρμοδίων υπουργών για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή των δύο παράλληλων διαγωνισμών που διεξήγαγαν πέρυσι το δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν να περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς σε περίπτωση που το ΣτΕ δικαιώσει την ιρλανδική εταιρεία το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα πάει στον «κάλαθο των αχρήστων», με τις εξελίξεις να πηγαίνουν πολύ πίσω με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως ανάλογη προσφυγή είχε κατατεθεί σε μια άλλη επένδυση που ενεπλάκη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκείνη του Ελληνικού με την προσφυγή που κατέθεσε η Hard Rock κατά της ανάθεσης της κατασκευής καζίνο στην κοινοπραξία που είχε συνάψει η ελληνική κατασκευαστική με την εταιρεία Mohegan, η οποία αποχώρησε τελικά λόγω έλλειψης κονδυλίων. Όπως επίσης αρκετοί είναι αυτοί που υπενθυμίζουν πως αντιπρόεδρος της εν λόγω εταιρείας τυγχάνει ο Μιχαήλ Γουρζής, πεθερός του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

 

Η κυβερνητική λύση για … δύο χρόνια απασχόληση και μετά ανεργία

 

Σε ό,τι αφορά τους -απολυμένους επί της ουσίας-εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ΚΥΑ με 2 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν τους εργαζόμενους άνω 55 ετών και ένα για τους κάτω των 54 ετών, αφού στις 12 Μάϊου έληγαν οι συμβάσεις τους. Αυτά προβλέπουν την μετάταξή τους σε φορείς της δημόσιας διοίκησης, σε δήμους και περιφέρειες, σε ό,τι αφορά τους άνω των 55 μέχρι τη συνταξιοδότησή τους στα 62 τους χρόνια, ενώ για τους κάτω των 54 με διετείς συμβάσεις.

 

Από την πλευρά τους πάντως, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι είχαν την Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

 

Μιλώντας ο Τάκης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ σημειώνει χαρακτηριστικά:

 

«Για όσους είναι πάνω από 55 ετών τους προσφέρει μια απασχόληση μέχρι τα 62, οπότε και θα βγουν στη σύνταξη. Για όσους είναι όμως είναι κάτω από 54, επί της ουσίας τους λέει “μετά από 2 χρόνια κόψτε τον λαιμό σας να βρείτε άλλη δουλειά”».

 

Την ίδια στιγμή πάντως ο ίδιος αναγνωρίζει πως «σίγουρα πετύχαμε μια μικρή νίκη με αυτό τον τρόπο. Πριν από 45 μέρες ξέραμε πως μετά τις 12 Μαΐου θα ήμασταν εκτός ΛΑΡΚΟ. Αυτό άλλωστε μας είχαν μεταφέρει τα κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία είχαμε συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Απριλίου μετά από ένα μεγάλο συλλαλητήριο που είχαμε οργανώσει. Εμείς ξανακάναμε συλλαλητήριο στις 10 Μαϊου, όμως στη νέα συνάντηση που είχαμε τα κυβερνητικά στελέχη ήταν ανένδοτα. “Δεν γίνεται τίποτα. Από μεθαύριο είστε έξω από τη ΛΑΡΚΟ” μας είπαν».

 


 

Το ξεσπίτωμα και η απελπισία των οικογενειών των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

 

Ο Τάκης Καραμέρης προσθέτει πως από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του ξαφνικού ξεσπιτώματος, με δεδομένο πως ο νέος επενδυτής απαιτεί την αποχώρηση των ίδιων και των οικογενειών τους από τον οικισμό της επιχείρησης όπου διαμένουν επί δεκαετίες.

 

«Δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας στον οικισμό έτσι ξαφνικά, καθώς έχουμε παιδιά στο σχολείο, έχουμε αρρώστους. Να επισημάνω πως αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες και βασίζονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας» υπογραμμίζει, παραθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο που αποδεικνύει πως η ένταξη στα κυβερνητικά προγράμματα δεν βοηθάει επί της ουσίας.

 

«Σκεφτείτε πως αν για παράδειγμα μετατάξουν προσωρινά έναν εργαζόμενο σε υπηρεσία στην Αταλάντη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, αυτός τα μισά από τα 1000 ευρώ που προβλέπεται να παίρνει, θα αναγκάζεται να τα χαλάει στην μετακίνηση. Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για όσους μεταταχθούν στα νοσοκομεία της Λιβαδειάς ή της Λαμίας. Σε αυτούς δεν θα φτάνει καν ο μισθός που θα παίρνουν» επισημαίνει ο κύριος Καραμέρης.

 

«Τι θα κάνουμε; Υπάρχουν οικογένειες που έχουν παιδιά στο σχολείο, άλλες με παιδιά που δίνουν πανελλήνιες ή με παιδιά που σπουδάζουν. Αντιλαμβάνεστε πως τα έξοδα είναι ιδιαίτερα αυξημένα» συμπληρώνει.

 

Ο ίδιος εκφράζει την βεβαιότητα ότι «δυστυχώς όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Το αποδεικνύουν άλλωστε τόσο η συμπεριφορά των στελεχών όσο και όσα δηλώνουν στις δημοσίως. Για παράδειγμα, η κυρία Μιχαηλίδου σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε πως “δεν υπάρχει καμιά διαφορά για τους εργαζόμενους, 1000 ευρώ έπαιρναν στη ΛΑΡΚΟ, 1000 ευρώ θα παίρνουν και στα προγράμματα”. Έτσι όμως η ίδια ακύρωσε όλη την κυβερνητική προπαγάνδα των προηγούμενων ετών ότι τάχα εμείς ήμασταν τα golden boys με τις υψηλές αποδοχές, που παίρναμε δώρα του Πάσχα και γαλοπούλες τα Χριστούγεννα. Έτσι μας συκοφαντούσαν οι ίδιοι και τα παπαγαλάκια τους και τώρα ομολογούν πως οι μισθοί δεν ξεπερνούσαν τα 1000-1100 ευρώ» υπογραμμίζει.

 


 

Κίνδυνος σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ, αν πετάξουν έξω τους εργαζόμενους

 

Ο κύριος Καραμέρης κάνει λόγο για «έγκλημα κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση» αναφερόμενος στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, αναφερόμενος σε ένα επιπλέον ζήτημα για το οποίο το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, εκείνο του κινδύνου σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη μεταλλουργία αν μείνει κλειστή και χωρίς επίβλεψη από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους.

 

«Στη ΛΑΡΚΟ λόγω της φύσης της επιχείρησης με τα καμίνια κλπ, υπάρχουν μετασχηματιστές υψηλής τάσης, και το χειρότερο υπάρχουν εγκαταστάσεις με προπάνιο. Αν συμβεί κάτι άσχημο, φοβάμαι πως δεν θα μείνει εδώ στην περιοχή τίποτα όρθιο. Όλα αυτά όμως στην κυβέρνηση δεν τα έχουν μετρήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί, εφόσον πεταχτούμε εμείς έξω από τη ΛΑΡΚΟ και συμβεί κάποιο τραγικό δυστύχημα με θύματα ποιος θα την αναλάβει; Θα την αναλάβει ο ειδικός διαχειριστής; Θα την αναλάβει η κυβέρνηση; Θα την αναλάβει η ΤΕΡΝΑ; Αν συμβεί κάποιο τραγικό δυστύχημα με πολλά θύματα τι θα πουν;» αναρωτιέται ο κύριος Καραμέρης.

 

«Εμείς φυλάγαμε τις εγκαταστάσεις, προσπαθώντας παράλληλα να τις συντηρήσουμε μέχρι να έρθει ο καινούργιος επενδυτής. Κι αυτό γιατί το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης μιλούσε για εκκαθάριση εν λειτουργία. Αυτό ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2022 όταν ο ειδικός εκκαθαριστής μας απέλυσε με εντολή της κυβέρνησης κι εκτοτε απασχολούμαστε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Έτσι είμαστε συνεχώς σε κατάσταση ομηρίας» προσθέτει.

 


 

«Δεν μας πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος»

 

Ο ίδιος απαντάει και στην παραφιλολογία περί αιμορραγίας του δημοσίου λόγω της καταβολής μισθών στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

 

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει εμάς. Δεν ισχύει αυτό, εμείς πληρωνόμαστε από το αποθεματικό των 18 εκατομμυρίων που υπάρχει στα ταμεία της εταιρείας από τις πωλήσεις που έχουν προϋπάρξει τα προηγούμενα χρόνια. Και θα μπορεί να μας πληρώνει για πολύ καιρό ακόμη, καθώς η μισθοδοσία μας έχει πέσει πολύ χαμηλά» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Στην πραγματικότητα ο φορολογούμενος θα πρέπει να αναλογιστεί πόσα χρήματα χάνονται με την επιχείρηση εκτός λειτουργίας. Για αυτά θα πρέπει να απολογηθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης».

 

«Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση θέλει να μας πετάξει έξω για να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς προσωπικό στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή οποιονδήποτε άλλον επενδυτή» προσθέτει ο κύριος Καραμέρης.

 

«Αναγκάστηκε να μας δεχτεί ο πρωθυπουργός, μάλλον δεν του τα λένε καλά οι δημοσκόποι»

 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κύριος Καραμέρης εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε κυριολεκτικά να μας δεχτεί τη Δευτέρα. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση εκδόθηκε η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, η οποία μας έδινε παράταση μέχρι τις 18 Ιουνίου που θα υπάρξει η οριστική εκδίκαση. Αυτό κατά την άποψή μου στην κυριολεξία έλυσε τα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη, προκειμένου να δώσει υποσχέσεις πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την επαναλειτουργία της επιχείρησης» λέει ο κύριος Καραμέρης.

 

Σημειώνει δε με νόημα: «Μάλιστα, ο κύριος Χατζηδάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα υποσχόμενος πως επισκεφτεί τη ΛΑΡΚΟ. Καταλαβαίνετε μέγεθος του εμπαιγμού εις βάρος, καθώς εδώ και 4,5 χρόνια που δίνουμε τον αγώνα μας κανείς δεν είχε πατήσει το πόδι του στην περιοχή. Μάλλον οι δημοσκόποι δεν τους τα λένε καλά ενόψει ευρωεκλογών και τώρα ξαφνικά μας θυμήθηκαν..».

 

Καταλήγοντας, ο κύριος Καραμέρης υπογραμμίζει: «Ο αγώνας μας δεν σταματάει, καθώς εμείς επιδιώκουμε ένα πράγμα: να λειτουργήσει η επιχείρηση και να έχουμε μια τίμια δουλειά για εμάς και τις επόμενες γενιές στη ΛΑΡΚΟ. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την μεγαλύτερη βιομηχανία νικελίου στην Ευρώπη και μια από τις πέντε μεγαλύτερες στον κόσμο».

 

Αλέξανδρος Ζέρβας