Μαξίμου: Αποτίμηση των συναντήσεων Κορυφής σε Ρώμη-Βερολίνο- “Αντεπίθεση” μετά το πόρισμα του ΕΜΠ

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά τα αποτελέσματα των σημαντικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο διήμερο σε Ρώμη και Βερολίνο, η γνωστοποίηση του πορίσματος Καρώνη προστίθεται ως ένα νέο δεδομένο που επηρεάζει και την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Η “αντεπίθεση” στην όποια είναι προφανές ότι έχει ξεκινήσει από πλευράς της κυβέρνησης μετά την γνωστοποίηση του πορίσματος, έχει στο επίκεντρο το επιχείρημα ότι “καταρρίπτονται οι θεωρίες συνωμοσίας για τα Τέμπη”. 

 

Και όσο και εάν στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση, στην οποία καταλογίζει ότι “έλεγε συνειδητά ψέματα” για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο αφήγημα, είναι σαφές ότι βασικός αποδέκτης  του μηνύματος που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι η ελληνική κοινωνία, που στην πλειοψηφία της εμφανίζεται να συμμερίζεται τα περί “συγκάλυψης”.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μετά την εξέλιξη αυτή ενισχύεται η επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει την κατηγορία της “συγκάλυψης”, επιμένοντας όμως στην ανάγκη για μέχρι τέλους διερεύνηση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών από την Δικαιοσύνη.

 

  • Στην κυβέρνηση θεωρούν  ότι τίθεται “μείζον πολιτικό θέμα” για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία  έχουν κάνει δύο προτάσεις μομφής “στηριζόμενα σε θεωρίες, οι οποίες καταρρίπτονται από το πόρισμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου”.

 

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει και την σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι οφείλει να απολογηθεί δημοσίως γιατί είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

 

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως  έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και ότι αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή» της συγκάλυψης, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο και να συνυπογράψει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, “μαζί με τους πιο ακραίους εκφραστές του απόλυτου παραλογισμού και χωρίς να περιμένει τα πορίσματα των επίσημα ορισμένων από τη Δικαιοσύνη εμπειρογνωμόνων, αλλά ούτε και την κρίση της ίδιας της Δικαιοσύνης”.

 

Μένει να φανεί πάντως το επόμενο διάστημα εάν και σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα επιλέξει να κλιμακώσει επικοινωνιακά την αντεπίθεση και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τα περί “συγκάλυψης”  ή θα συνεχίσει να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην τακτική της “θετικής ατζέντας”, προσπαθώντας να επηρεάζει όσο το δυνατόν περισσότερο η ίδια τον δημόσιο διάλογο με καθημερινές πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις μικρότερων ή μεγαλύτερων θετικών ειδήσεων στο πεδίο της κυβερνητικής πολιτικής. Μία τακτική που εκτιμάται πως έχει αποδώσει τα θετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων.

 

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της τελευταίας περιόδου, να αναδείξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και στο πεδίο της Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα από την σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 6ο Συνέδριο ygeiamou του Πρώτου Θέματος όπου θα συμμετάσχει συζήτηση για τις «νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί πάντως εκ νέου στο εξωτερικό, καθώς θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου την Δευτέρα, 20 Μαίου, θα προεδρεύσει σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου για την θαλάσσια ασφάλεια, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας αυτό τον μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Αποτίμηση αποτελεσμάτων σε Ρώμη και Βερολίνο

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται ήδη και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων σε Ρώμη και Βερολίνο, με την πρώτη να έχει αντανάκλαση και στο εσωτερικό της χώρας υπό την έννοια της συμφωνίας που υπήρξε για τις επενδύσεις 400 εκατομμυρίων από ελληνικής πλευράς για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του σιδηροδρόμου και 360 εκατομμυρίων από ιταλικής πλευράς για προμήθεια 23 νέων τρένων.

 

Κατά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή σχέση των δύο ηγετών, όπως και η θετική αντίληψη των Γερμανών για την “ιστορία επιτυχίας” της ελληνικής οικονομίας η οποία βρέθηκε για μια δεκαετία στην δίνη της κρίσης και της γερμανικής πρωτίστως επιμονής σε πολιτικές ακραίας λιτότητας.

 

 

Φάνηκαν όμως και “αγκάθια” στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Η ελληνική αποτίμηση κάνει λόγο για θερμό κλίμα και ισχυρά μηνύματα για οικονομία, Ουκρανία, μετανάστευση, ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ διαπιστώνει “νέα δυναμική των ελληνογερμανικό σχέσεων”.

 

Στο μεταναστευτικό υπήρξε ωστόσο κοινή παραδοχή για την διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα των δευτερογενών ροών προσφύγων. Ταυτόχρονα όμως και έκφραση της πρόθεσης να αναζητηθούν μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων, λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες.

 

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πάντως πως οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία. Πρόσθεταν  πως η χώρα μας έχει επιταχύνει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου, η οποία ετίθετο παλαιότερα ως μείζον θέμα από τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις 

 

Η ελληνική θέση για το μεταναστευτικό είναι σαφής: Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στη σωστή υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής μη μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας- το οποίο δεν έκλεισε από την πλευρά του ο κ. Μερτς– το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού- σε συνέχεια αυτού που εξέπεμψε και από την Ρώμη- ήταν έμμεσο, πλην όμως σαφές ότι αφορά σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας. 

 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό και ότι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης.

 

“Οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Μερτς, προσθέτοντας πως νομίζει ότι  “αυτό είναι κάτι λογικό, το οποίο κατανοεί και ο καγκελάριος, και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του σχετικού Κανονισμού SAFE, όταν αυτό συζητηθεί σε επίπεδο των αρμοδίων υπουργών”.

 

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως “για να μπορούμε στο επίπεδο της ΕΕ, να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες, δεν αρκεί μία χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ή να έχει Security and Defense Partnership με την ΕΕ- πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της  ΕΕ”

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ