Παραλίγο τραγωδία στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στάση εργασίας στα νοσοκομεία «Αττικόν» και Νίκαιας


Ασθενής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ενώ οι δύο μοναδικοί ειδικευμένοι γιατροί εξέταζαν εισαγγελικό περιστατικό, όπως ορίζει η εγκύκλιος Βαρτζόπουλου που προβλέπει την υποχρέωση των εφημερευόντων γιατρών να εξετάζουν κατά προτεραιότητα αυτά τα περιστατικά.

 

Από τη μία η τραγική υποστελέχωση και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας στις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας και από την άλλη μια εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλου, που προβλέπει ότι οι εφημερεύοντες γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα εισαγγελικά περιστατικά, ανεξάρτητα από τη συμπτωματολογία και τη βαρύτητα, ειδάλλως απειλούνται με αναφορές και μηνύσεις από την αστυνομία για παράβαση καθήκοντος, παραλίγο να θρηνήσουμε νεκρό.

 

Ενας ασθενής, που περίμενε να εξεταστεί από τις 10 το βράδυ της 8ης Μαΐου μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από ύψος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο, την ώρα που οι δύο μοναδικοί ειδικευμένοι γιατροί της εφημερίας εξέταζαν εισαγγελικό περιστατικό, που είχε προσέλθει συνοδεία αστυνομίας, καταγγέλλει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Την επόμενη φορά θα σκοτωθεί ασθενής, γιατρός ή νοσηλευτής;», διερωτάται.

 

Το τραγικό περιστατικό συνέβη μόλις μία βδομάδα αφότου οι γιατροί της ψυχιατρικής κλινικής του «Θριασίου» στη συνάντηση με τον διευθυντή του 2ου Περιφερειακού Δικτύου Ψυχικής Υγείας Πειραιώς -στην οποία ανήκει το νοσοκομείο- προειδοποιούσαν για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης, της ακαταλληλότητας του χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της αλλαγής του τρόπου εφημέρευσης και κυρίως της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου, που προβλέπει την υποχρέωση των εφημερευόντων γιατρών να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα εισαγγελικά περιστατικά. Μία εγκύκλιος που έχει αποτέλεσμα «αντί οι εφημερεύοντες ψυχίατροι να εξετάζουν απερίσπαστοι, να αναλώνονται σε διαβουλεύσεις με τους αστυνομικούς, οι οποίοι, εκτελώντας εντολές, απαιτούν να αφήσουν στην κλινική το υποψήφιο ψυχιατρικό περιστατικό που μετέφεραν πριν καν ξεκινήσει η εξέταση και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι για νοσηλεία σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία«, εξηγεί ο Γ. Γαλανόπουλος.

 

«Το μείγμα είναι εκρηκτικό και ισχύει για όλες τις ψυχιατρικές κλινικές», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Οι κλίνες για νοσηλεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, η προσέλευση έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης της νοσηρότητας, αλλά και της παντελούς έλλειψης των κατάλληλων δημόσιων ψυχιατρικών δομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ψυχιατρικοί ασθενείς που έχει κριθεί ότι χρήζουν νοσηλείας, γιατί είναι δυνητικά επικίνδυνοι λόγω της ψυχοπαθολογίας τους -γι’ αυτό η ετεροκαταστροφική συμπεριφορά-, διανυκτερεύουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, που δεν προορίζονται για βραχεία νοσηλεία, χωρίς να μπορεί να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να διακομιστούν την επόμενη μέρα το πρωί σε άλλο νοσοκομείο, μήπως σταθούν τυχεροί και βρουν κρεβάτι. Η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος τους, με αποτέλεσμα ασθενείς να «περιοδεύουν» τα νοσοκομεία για 3 και 4 μέρες, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι για νοσηλεία. Ολα αυτά εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που έχει στο ακέραιο την ευθύνη, λέει ο Γ. Γαλανόπουλος και υπογραμμίζει ότι «είναι θέμα χρόνου να συμβούν τα χειρότερα».

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της δραματικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας Ψυχιατρικής Περίθαλψης και απαιτούν να δοθεί άμεσα λύση, με άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου και εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και βάζουν επιπρόσθετα εμπόδια στο ήδη επιβαρυμένο έργο των γιατρών.

 

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία «Αττικόν» και Νίκαιας για τη μεταφορά κλινικών

 

attikon nosokomeio

 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον σχεδιασμό του Άδωνη Γεωργιάδη για μεταφορά κλινικών από το «Αττικόν» στο «Αγία Βαρβάρα» και πραγματοποιούν μέσα στην ημέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

 

Σε στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο Νίκαιας, αντιδρώντας στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για μεταφορά των παιδιατρικών, γυναικολογικών-μαιευτικών κλινικών και τμημάτων από το νοσοκομείο «Αττικόν» στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών).

 

Επίσης οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Την κινητοποίηση στηρίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

 

«Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, το οποίο θα μπορούσε και να στηρίξει τα υπόλοιπα μεγαλύτερα νοσοκομεία και να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο όχι για να λειτουργήσει προφανώς πλήρως, αλλά για να το αποσυμφορήσει δήθεν από τα ράντζα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά σχέδια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ