Ο Αδωνης Γεωργιάδης ανάβει πράσινο φως για την άνοδο των τιμών στα φτηνά φάρμακα και επιχειρεί να βάλει ψαλίδι ακόμη και στις θεραπείες των καρκινοπαθών
Μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, ο Αδωνης Γεωργιάδης προωθεί και νέες χρεώσεις και επιβαρύνσεις για τους ασθενείς, επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να εφαρμόσει μια ορθόδοξη φαρμακευτική πολιτική που να εξισορροπεί την αγορά μεταξύ πολιτών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Αντίστοιχη τακτική άλλωστε εφάρμοσε και στις διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες χρεώνει επιπλέον 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 1 ευρώ για αιματολογικές εξετάσεις, επειδή ακριβώς δεν κατόρθωσε να βρει έναν τρόπο να μειώσει τα χαράτσια στα διαγνωστικά κέντρα. Ετσι, μετακυλίει… σεμνά και ταπεινά τα χαράτσια στις πλάτες των ασθενών.
Την ίδια στιγμή δεν διστάζει να προαναγγείλει περικοπές ακόμη και στα ογκολογικά φάρμακα, επικαλούμενος μάλιστα τους ογκολόγους, οι οποίοι τον διέψευσαν σχετικά με την υποτιθέμενη αχρείαστη συνταγογράφηση στα σκευάσματα για τον καρκίνο.
Τα νέα χαράτσια
Η ανορθόδοξη πολιτική που ακολουθεί στο φάρμακο ο υπουργός Υγείας θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση τους ασθενείς, οι οποίοι και θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή και δεν θα έχουν πρόσβαση ειδικά σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αφού όλα θα περνούν από «κόσκινο» με μόνο κριτήριο το κόστος.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα φανούν άμεσα είναι ότι θα ακριβύνουν παλιά και μοναδικά φάρμακα (είτε γενόσημα είτε πρωτότυπα) που έχουν σήμερα εξαιρετικά χαμηλές τιμές και καλύπτουν μεγάλο ποσοστό πασχόντων. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ακριβώς εξαιτίας της χαμηλής τους τιμής.
Στο υπουργείο Υγείας δρομολογούνται ήδη οι διαδικασίες για την αύξηση της τιμής τους, γεγονός που θα επιφέρει αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Με τη ρύθμιση αυτή αναμένεται εκατοντάδες φάρμακα να ακριβύνουν αφού οι διαδικασίες μεταξύ υπουργείου και ΕΟΦ είναι σε εξέλιξη. Να υπενθυμιστεί ότι αντίστοιχη ρύθμιση είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση να γίνει και πριν από τις εκλογές του 2023, αλλά πάγωσε ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Τα ογκολογικά
Από την άλλη, από αυστηρό έλεγχο θα περνά πλέον η χορήγηση ακόμη και των φαρμάκων που προορίζονται για τους ογκολογικούς ασθενείς. Παρότι σήμερα υπάρχουν νέες σύγχρονες θεραπείες που μπορούν να δώσουν σημαντική παράταση ζωής στους καρκινοπαθείς, ο Αδ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι περίπου τα ¾ αυτών συνταγογραφούνται χωρίς να χρειάζονται! Ωσάν οι καρκινοπαθείς να θέλουν να λαμβάνουν απλώς ακριβές θεραπείες χωρίς να τις έχουν ανάγκη.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ενώ ακόμη και το θεσμικό όργανο των ογκολόγων φρόντισε να τον διαψεύσει λέγοντας πως οι ογκολογικές θεραπείες συνταγογραφούνται με ορθολογικό τρόπο.
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν φαίνεται να διστάζει να προχωρήσει σε νέα μέτρα ελέγχου για να περιορίσει τη χορήγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων για ογκολογικές παθήσεις, ώστε να εξασφαλίσει κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Προτίθεται δηλαδή να εφαρμόσει εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες τους οποίους θα πρέπει να πληροί κανείς στο 100% ώστε να έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Ξεχνώντας προφανώς πως πρόκειται για τη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης και χρόνιας ασθένειας και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια εκτός από οικονομικά, όπως, για παράδειγμα, η ηλικία ενός ασθενή.
Στα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να ενεργοποιήσει τα ογκολογικά συμβούλια στα νοσοκομεία, τα οποία έπαψαν ουσιαστικά να λειτουργούν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος και από τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση κυκλοφορίας στην πατρίδα μας, σχεδιάζει να θέσει νέους περιοριστικούς όρους στο ΙΦΕΤ – το Ινστιτούτο, δηλαδή, μέσω του οποίου εισάγονται εκτάκτως τέτοιου είδους θεραπείες που όμως σώζουν ζωές.
Πρόκειται για διαδικασία που εδώ και χρόνια προσφέρει πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα σε ασθενείς με βαριά νοσήματα, φάρμακα τα οποία ακόμη δεν έχουν λάβει τιμή ή έγκριση στη χώρα μας, είτε δεν κυκλοφορούν καθόλου επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τα εισάγουν εξαιτίας της λανθασμένης φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση.
Η πρόθεση του Αδωνη Γεωργιάδη να θέσει νέους περιοριστικούς κανόνες, ώστε να μειωθεί ο συνολικός τζίρος των εισαγωγών αυτών που σήμερα κινούνται στα 200 εκατ. ευρώ θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Ηταν άλλωστε μια σανίδα σωτηρίας για όσους δεν έβρισκαν στη χώρα μας τις θεραπείες που χρειάζονται.
Στο μεταξύ όμως ο υπουργός Υγείας ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να βγάλουν εκτός λίστας αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ («θετική λίστα») φτηνά φάρμακα που διαθέτουν, ώστε να μπορέσουν να λάβουν αυξήσεις.
Πρόκειται για τέχνασμα που απαλλάσσει τον Αδ. Γεωργιάδη από ένα μεγάλο ποσό από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά επιβαρύνει πλήρως τους ασθενείς. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αυτά τα σκευάσματα και θα ακριβύνουν και θα τα πληρώνουν στο σύνολο του κόστους τους από την τσέπη τους οι ασθενείς.
Ηδη με νομοθετική του ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες αφαιρέσουν τα φάρμακά τους από τη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ να ζητήσουν γενναία αύξηση στην τιμή των σκευασμάτων τους. Η ρύθμιση αυτή αφορά φάρμακα που κοστίζουν έως 10 ευρώ και η αύξηση που μπορούν να λάβουν είναι έως 15%.
Ομως ο Αδ. Γεωργιάδης δεν περιορίζεται σε αυτό. Σχεδιάζει να διευρύνει την επιβαρυντική αυτή ρύθμιση και στα φάρμακα που κοστίζουν σήμερα έως 15 ευρώ, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ζητήσουν αύξηση έως 25%.
Κώστας Παναγιώτου