Τσιόδρας για καρναβάλι Πάτρας: Όποιος έχει συμπτώματα μηνιγγίτιδας μένει σπίτι

Περισσότεροι από 5.000 φοιτητές στην Πάτρα έχουν πάρει φαρμακευτική προφύλαξη για τη μηνιγγίτιδα Β και οι ειδικοί κάνουν συστάσεις ενόψει της κορύφωσης των εορτασμών του καρναβαλιού την Κυριακή.

 

Συνεχίζεται η προληπτική χορήγηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στον πληθυσμό των Πανεπιστημίων Πάτρας και Πελοποννήσου που συνιστούν τη λεγόμενη χημειοπροφύλλαξη από τη λοίμωξη της μηνιγγίτιδας Β.

 

Στόχος των ειδικών είναι να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, καθώς οι συγκεντρώσεις και τα πάρτι ενόψει της κορύφωσης των εορτασμών του πατρινού καρναβαλιού την Κυριακή, συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

«Συνεχίζεται η χορήγηση χημειοπροφύλαξης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της μηνιγγίτιδας Β. Χθες και σήμερα δόθηκαν φάρμακα σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών», λέει στο NEWS 24/7 o Δημήτρης Ηλιόπουλος,

 

διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονική Υγείας του ΕΟΔΥ, που είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Ο σκοπός της χορήγησης χημειοπροφύλαξης είναι λόγω του συγχρωτισμού, τόσο στον πληθυσμό των πανεπιστημίων, όσο και στο καρναβάλι της Πάτρας, να μειωθεί η φορεία του ιού στο αναπνευστικό σύστημα των φορέων, κάτι που με τη σειρά του μειώνει και την ανάπτυξη της νόσου.

 

Οδηγίες από τον Σωτήρη Τσιόδρα: Ποιοι δεν πρέπει να πάνε στο καρναβάλι

 

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους πρόκειται να διασκεδάσουν αυτές της ημέρες στην Πάτρα και έχουν συμπτώματα μηνιγγίτιδας, να παραμείνουν στο σπίτι τους, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση από τον υψηλό συγχρωτισμό.

 

«Όποιος έχει συμπτώματα μηνιγγίτιδας, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να απομονωθεί. Δεν θα πρέπει πάει σε πάρτι και συγκεντρώσεις, ακριβώς όπως κάναμε και την περίοδο υψηλής έξαρσης της Covid. Είναι απλό», τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της μαζικής χορήγησης χημειοπροφύλλαξης σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού στην Πάτρα, να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης της μινιγγίτιδας Β.

 

«Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού του καρναβαλιού. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε δηλαδή την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

 

Όπως ακριβώς ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

 

«Όταν έχουμε εξάνθημα με πυρετό, πάμε κατευθείαν στον γιατρό. Και αποφεύγουμε τη στενή επαφή, για παράδειγμα το φιλί, με ανθρώπους που νοσούν ή έχουν εξάνθημα και πυρετό. Δεν κολλάει η μηνιγγίτιδα εάν είμαστε στον ίδιο χώρο 10 λεπτά. Απαιτεί παραπάνω χρόνο και στενή επαφή», συμπλήρωσε η κ. Αγαπηδάκη.

 

Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμα και για τον ιατρό να μπορέσει να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο τη νόσο.

 

Τα τυπικά συμπτώματα, όπως είναι η αυχενική δυσκαμψία και το πετεχιώδες (μικρού μεγέθους ιώδες) εξάνθημα, δεν εμφανίζονται μέχρι τις σχετικά όψιμες φάσεις της νόσου, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη χορήγηση της σωτήριας θεραπείας.

 

Τα συμπτώματα και η μετάδοση της μηνιγγίτιδας

 

Τα βασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που μπορούμε να αναγνωρίσουμε είναι 8, και συγκεκριμένα:

  • Πυρετός
  • Έμετος
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Επώδυνη αυχενική δυσκαμψία (δεν μπορούμε να κατεβάσουμε το κεφάλι προς τα κάτω)
  • Ευαισθησία στο φως
  • Σημαντική υπνηλία
  • Σύγχυση
  • Εξάνθημα

Τα περισσότερα περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου εμφανίζονται σε προηγουμένως υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα.

 

Οι μηνιγγιτιδόκοκκοι μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, για παράδειγμα με τον βήχα, τον πταρμό (φτέρνισμα) και την άμεση επαφή, όπως είναι το φιλί.

 

Ο συνήθης τρόπος ζωής των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, όπως είναι ο συνωστισμός σε νυχτερινά κέντρα, κοιτώνες ή στρατόπεδα, ή τα ταξίδια σε περιοχές όπου ενδημεί η μηνιγγίτιδα, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα προσβολής από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ή φορείας των βακτηρίων του μηνιγγιτιδόκοκκου.

 

Αν και το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ασθένεια, ορισμένα άτομα μπορεί να φέρουν και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, χωρίς να νοσήσουν απαραίτητα τα ίδια (ασυμπτωματικά).

 

Από τη στιγμή που θα προσβληθεί ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του βακτηρίου για διάστημα έως και 6 μηνών.

 

Στην πραγματικότητα, η στενή επαφή με έναν φορέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του βακτηρίου κατά 800 φορές.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ