Η Microsoft ενσωμάτωσε δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στη Bing, πετώντας το γάντι στη Google

Η Microsoft παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης Bing, η οποία ενσωματώνει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Bing θα ενσωματώνει τεχνολογία της OpenAI (το λεγόμενο μοντέλο «Προμηθέας») που είναι ακόμη πιο εξελιγμένη από εκείνη του ChatGPT.

 

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην επίσης αμερικανική εταιρεία OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, και πλέον αρχίζει να αξιοποιεί τη σχετική «έξυπνη» τεχνολογία της λεγόμενης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να δίνει έτοιμες απαντήσεις με μορφή κειμένου. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τη Google, ηγετική δύναμη εδώ και πολλά χρόνια στις μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως, καθώς η εμφάνιση του ChatGPT έχει πλέον πυροδοτήσει ένα νέο ανταγωνισμό «γιγάντων».

 

«Ο πόλεμος για την διαδικτυακή αναζήτηση επέστρεψε», έγραψε ο Ρίτσαρντ Γουότερς σε άρθρο του στους Financial Times, σημειώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη «άνοιξε το πρώτο νέο μέτωπο στη μάχη για την κυριαρχία στην διαδικτυακή αναζήτηση από τότε που η Google απέκρουσε τη συντονισμένη πρόκληση από το Bing της Microsoft πριν από περισσότερο από μια δεκαετία».

 

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα δήλωσε ότι «η κούρσα ξεκινάει σήμερα», καθώς η εταιρεία του διαβλέπει επιτέλους ένα παράθυρο ευκαιρίας να κοντράρει τη Google σε ένα πεδίο όπου οι μηχανές αναζήτησης θα προσφέρουν πια περισσότερα πράγματα από όσα σήμερα κάνουν- πρωτίστως «ανθρώπινες» απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών. Μετά από χρόνια στη σκιά της Google, τουλάχιστον στις μηχανές αναζήτησης και στα προγράμματα πλοήγησης (browsers), η δημιουργός των Windows ευελπιστεί ότι θα έχει ξανά το πάνω χέρι.

 

Ο Ναντέλα δήλωσε ότι χάρη στην δημιουργική και διαλογική τεχνητή νοημοσύνη η φύση των online αναζητήσεων -και όχι μόνο- πρόκειται να αλλάξει (όπως έδειξε και η εμπειρία του ChatGPT) και εκτίμησε ότι «αυτή η τεχνολογία θα μεταμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία λογισμικού που ξέρουμε».

 

Η πιο «έξυπνη» Bing δεν θα δίνει πλέον μόνο παραπομπές σε ιστοσελίδες, αλλά πιο λεπτομερείς και σαφείς απαντήσεις, έχοντας συνθέσει περιεχόμενο από διάφορες διαδικτυακές πηγές. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να συνδιαλέγονται (chat) μαζί της, ώστε να διευκρινίζουν καλύτερα τι θέλουν να μάθουν. Η νέα Bing θα είναι άμεσα διαθέσιμη για επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά με περιορισμένο αριθμό αναζητήσεων για κάθε χρήστη, ενώ στις κινητές συσκευές, όπως τα smartphones, θα αρχίσει να διατίθεται μετά από μερικές εβδομάδες.

 

Παράλληλα, το Microsoft Teams θα προσφέρει πια τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του ChatGPT, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει με το πρόγραμμα πλοήγησης Edge των Windows, αλλά και με τις υπηρεσίες που η Microsoft παρέχει στο «νέφος», καθώς και σε άλλα προϊόντα της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

 

Η Google ετοιμάζεται να σηκώσει το γάντι και ήδη ανακοίνωσε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Bard ως απάντηση στο ChatGPT και πλέον στη Bing. Αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σε μερικές εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές του. Παράλληλα, η μηχανή αναζήτησής της θα ενσωματώσει και αυτή πιο «έξυπνη» τεχνολογία. Για τη Google πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, όσον αφορά το μέλλον της, καθώς η Microsoft δείχνει αποφασισμένη αυτή τη φορά να επικρατήσει εκείνη στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ωστόσο, η ταχεία εμφάνιση της τεχνολογίας αυτής έχει εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα, ιδίως από τη στιγμή που η προώθησή της στην αγορά γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

 

«Ξαναζούμε την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο CNN η Μπίνα Άμαναθ, η οποία ηγείται της Trustworthy Tech Ethics στην Deloitte και είναι εκτελεστική διευθύντρια του Global Deloitte AI Institute.

 

Η Άμαναθ δήλωσε ότι κάθε νέα τεχνολογία έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο ισχύει και για τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, εκτός αν ληφθούν σημαντικές προφυλάξεις. Προς το παρόν όμως, είπε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για την χαλιναγώγηση της εκκολαπτόμενης αυτής τεχνολογίας. Αντιθέτως, η Άμαναθ παρομοίασε αυτό που συμβαίνει σήμερα με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με τις εταιρείες που «χτίζουν το Jurassic Park, τοποθετούν κάποιες πινακίδες κινδύνου στους φράχτες, αλλά αφήνουν όλες τις πύλες ανοιχτές». Ναι, υπάρχει κάποια αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονεί η τεχνολογία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, δεδομένων των κινδύνων, τόνισε.

 

Η Άμαναθ υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες πληροφορικής που εργάζονται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη δεν έχουν ακόμη λύσει το πρόβλημα της προκατάληψης, καθώς και άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να διαχωρίσουν την αλήθεια από τη φαντασία.

 

«Η πρόκληση με τα νέα γλωσσικά μοντέλα είναι ότι αναμειγνύουν γεγονότα και φανταστικά στοιχεία», σημείωσε. «Διαδίδουν αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση. Δεν μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο. Έτσι, παράγουν περιεχόμενο που ακούγεται εντελώς λογικό, αλλά που τελικά είναι λανθασμένο. Και το παράγουν με απόλυτη αυτοπεποίθηση», κατέληξε η Άμαναθ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN